Antioxidant+ Comprimate Dacia Plant


Antioxidanţii sunt molecule care împiedică procesul de oxidare, având capacitatea de a neutraliza radicalii liberi şi de a împiedica oxidarea colesterolului ”rău” (LDL-colesterol), prevenind astfel apariţia aterosclerozei şi a complicaţiilor acesteia.

ANTIOXIDANT
Neutralizează radicalii liberi

Antioxidanţii sunt molecule care împiedică procesul de oxidare, având capacitatea de a neutraliza radicalii liberi şi de a împiedica oxidarea colesterolului ”rău” (LDL-colesterol), prevenind astfel apariţia aterosclerozei şi a complicaţiilor acesteia.
Radicalii liberi pot fi definiţi ca atomi sau molecule care conţin în structura lor un electron neîmperecheat. Această configuraţie imprimă un caracter instabil moleculelor (sau atomilor), care vor manifesta tendinţa de stabilizare, realizată prin captarea sau cedarea unui electron altei molecule care, la rândul ei, va deveni radical liber, generându-se astfel o reacţie în lanţ, care va conduce la dezechilibre enzimatice şi la modificări ale materialului genetic, având ca efect transformarea malignă a celulelor. Din acest punct de vedere, antioxidanţii pot fi definiţi ca molecule care au capacitatea de a ceda sau de a primi electroni ai radicalilor liberi, pe care îi neutralizează, oprind astfel efectul de cascadă al proceselor oxidative.

SURSE DE RADICALI LIBERI.
Radicalii liberi din organismul uman prezintă atât efecte benefice cât şi efecte nocive. Principala sursă de radicali liberi din organism sunt mitocondriile, cei mai importanţi fiind: radicalii liberi ai oxigenului (oxigenul singlet – 1O2 , superoxid – O2-. hidroxil – OH., alcooxil – RO., fenoxil – ArO. , peroxil – ROO.) şi ai azotului (NO, NO2, NO3). Radicalii liberi produşi în organism intervin în diferite procese fiziologice, cum ar fi: apărarea organismului împotriva atacului microbian (ei având acţiune bactericidă în cursul procesului de fagocitoză), stimularea creşterii şi a proliferării celulare, inducerea apoptozei celulelor (apoptoza reprezintă moartea fiziologică a celulelor, ca rezultat al mecanismului de menţinere al homeostaziei). Factorii favorizanţi care pot declanşa eliberarea de radicali liberi în organism sunt: radiaţiile ionizante şi UV, razele X şi microundele, telefoanele mobile, activarea neutrofilelor, xantinoxidaza, lanţurile transportoare de electroni de la nivelul mitocondriilor, etc.
Sursele externe de radicali liberi, cum ar fi: aditivii alimentari chimici, fumul de ţigară, gazele de eşapament, medicamentele, metalele grele, pesticidele, împreună cu factorii favorizanţi, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea organismului, excesul de radicali liberi manifestând o acţiune distructivă, direct proporţională cu gradul de poluare, iradiere sau intoxicare cu substanţele chimice provenite din coloranţii şi conservanţii alimentari, precum şi din alte surse externe.

EFECTELE NOCIVE ALE RADICALILOR LIBERI.
Datorită instabilităţii lor, radicalii liberi sunt molecule extrem de reactive, care pot produce: distrugerea membranelor celulare (prin oxidarea lipidelor din compoziţia acestora), oxidarea colesterolului ”rău” LDL (cu apariţia aterosclerozei şi a complicaţiilor acesteia), oxidarea proteinelor, iar la nivelul ADN-ului pot produce mutaţii genetice, aberaţii cromozomiale sau pot modifica bazele azotate din compoziţia acestora, producând rupturi ale catenelor de ADN, conducând astfel la apariţia tumorilor, îmbătrânirii precoce, precum şi a bolilor degenerative.

ANTIOXIDANŢII.
Antioxidanţii au rolul de a proteja organismului de stresul oxidativ (dezechilibrul dintre nivelul produşilor de oxidare şi capacitatea antioxidantă a organismului). Antioxidanţii endogeni sunt sisteme enzimatice cu rol antioxidant, cele mai cunoscute fiind: superoxidismutaza (SOD), catalaza, glutation peroxidaza, etc. De cele mai multe ori, acestea nu fac faţă invadării organismului de către radicalii liberi proveniţi din mediul extern, fiind necesară administrarea suplimentară de antioxidanţi naturali, care să susţină organismul în lupta pentru supravieţuire.

ANTIOXIDANT reprezintă o asociere de plante şi alge marine conceput în vederea asigurării atât a unei protecţii maxime a organismului împotriva efectului distructiv al radicalilor liberi, cât şi pentru ameliorarea tulburărilor şi a disfuncţiilor generate de aceştia, stopând evoluţia procesului degenerativ.
Actiuni
MAJORE:
stopează efectul în cascadă al proceselor oxidative, neutralizează radicalii liberi, împiedică oxidarea LDL-colesterolului şi a lipidelor din compoziţia membranelor celulare, creşte nivelurile enzimelor antioxidante (superoxidismutaza, catalaza şi glutation peroxidaza), împiedică evoluţia proceselor degenerative şi îmbătrânirea precoce, protejează organismul împotriva stresului oxidativ provocat de agenţii poluanţi din mediu, stimulează sinteza de rodopsină, măreşte acuitatea vizuală, antioxidant, capilaro- şi vasoprotector, neuroprotector, antimutagen, antitumoral.

ALTE ACŢIUNI:
antiagregant-plachetară, vasodilatatoare, diuretică, imunomodulatoare.
Indicatii
se utilizează ca adjuvant în: stres oxidativ, îmbătrânire precoce, afecţiuni degenerative oculare (degenerescenţă maculară, glaucom, cataractă, retinopatie diabetică) şi neurologice (boala Alzheimer, sechele AVC), ateroscleroză, reumatism cronic degenerativ, tumori, expuneri la radiaţii (terapeutic, accidental, radiaţiile provocate de telefonul mobil, etc), pentru contracararea efectelor agenţilor poluanţi din mediu, aditivilor alimentari (coloranţi, edulcoranţi, conservanţi, etc), fumatului, consumului excesiv de alcool şi în geriatrie.
Contraindicatii
alergie la oricare dintre componentele produsului.

Administrare

Adulţi: câte 1 cpr. de 3 ori pe zi, înainte de mese.
Tineri între 15 şi 18 ani: câte 1 cpr. de 2 ori pe zi, înaintea mesei.
Copii sub 14 ani: după sfatul medicului.
Comprimatele se înghit cu apă sau se sfărâmă în gură (absorbţia substanţelor bioactive este mult mai rapidă). În caz de dificultate la înghiţire, comprimatele se pot rupe în două.

Compozitie

Plante şi alge marine: coacăz-negru (Ribes nigrum)-extract hidroalcoolic 8:1 (100mg), struguri (Vitis vinifera)-extract hidroalcoolic cu 95% proantocianidine (100mg), spirulină (Spirulina platensis)-algae (100mg), turmeric (Curcuma longa)-rhizoma (100mg), afin (Vaccinium myrtillus)-extract hidroalcoolic 8:1 (50mg), cătină (Hippophae rhamnoides)-extract hidroalcoolic 10:1 (50mg), ceai-verde (Camellia sinensis)-folium (50mg), goji (Lycium barbarum)-extract hidroalcoolic cu 40% polizaharide (50mg).
Ingrediente inactive: celuloză microcristalină, aerosil, stearat de magneziu.

COACĂZ-NEGRU (Ribes nigrum)
Coacăzul-negru este considerat a fi unul dintre cele mai puternice surse de antioxidanţi datorită conţinutului său bogat în substanţe bioactive: compuşi fenolici, antocianozide, prodelfinidoli dimeri şi trimeri, flavone şi vitamina C, care au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi. Alte proprietăţi: capilaro- şi vasoprotector, antiagregant-plachetar.

STRUGURI (Vitis vinifera)
Seminţele de struguri conţin proantocianidine şi resveratrol, substanţe bioactive cu acţiune puternic antioxidantă, care împiedică oxidarea LDL-colesterolului, prevenind astfel apariţia aterosclerozei şi a complicaţiilor acesteia; prezintă acţiune neuroprotectoare, încetinind evoluţia proceselor degenerative care apar în cazul bolii Alzheimer şi protejând organismul împotriva îmbătrânirii precoce.

SPIRULINĂ (Spirulina platensis)
Spirulina face parte din clasa algelor albastre-verzi, având un conţinut ridicat de substanţe bioactive cu acţiune puternic antioxidantă: ficocianină (pigmentul care dă culoarea algei), acizi fenolici, β-caroten, vitamina E şi seleniu. Cercetări recente au demonstrat că ficocianina are capacitatea de neutralizare a radicalilor liberi, inhibând peroxidarea lipidelor; de asemenea, spirulina creşte nivelurile de glutation, superoxidismutază şi catalază, jucând un rol activ în reducerea stresului oxidativ.

TURMERIC (Curcuma longa)
Originar din sud-estul Asiei şi Africa tropicală, turmericul este o plantă care conţine: curcuminoide (curcumina, demetoxicurcumină) şi resveratrol, substanţe antioxidante care neutralizează radicalii peroxizi şi fenolici, inhibând totodată peroxidarea lipidelor, indusă de agenţi chimici (proveniţi din surse externe). Studii recente au arătat că, turmericul poate împiedica deteriorarea ADN-ului, conferind, de asemenea, capacitate de protecţie împotriva bolilor neurodegenerative.

AFIN (Vaccinium myrtillus)
Fructele de afin au o compoziţie bogată în substanţe bioactive cu acţiune puternic antioxidantă, capilaro- şi vasoprotectoare, antiagregantă-plachetară: antocianozide (mirtilozidele A şi B), flavone (hiperozidă şi quercitrozidă), procianidoli şi resveratrol. Fructele de afin stimulează sinteza de rodopsină şi îmbunătăţeşte fluxul sangvin şi irigarea ochiului, putând fi administrate ca adjuvant atât în afecţiuni oculare degenerative (glaucom, cataractă, retinopatie diabetică, degenerescenţă maculară), cât şi pentru adaptarea vederii la lumina nocturnă, mărind acuitatea vizuală.

CĂTINĂ (Hippophae rhamnoides)
Cătina are o compoziţie bogată în substanţe puternic antioxidante cu rol în neutralizarea radicalilor liberi: vitamine (C, E, PP), carotenoide, flavonoli, acizi fenolici şi trans-resveratrol. Studiile recente au demonstrat că substanţele carotenoide sunt cei mai puternici captatori biologici ai radicalului de oxigen singlet. Conform cercetărilor efectuate, izomerii cis ai carotenoidelor au capacitatea de a întrerupe reacţiile radicalice în lanţ, oprind astfel efectul în cascadă al proceselor oxidative.

CEAI-VERDE (Camellia sinensis)
Originar din China, Ceaiul-verde, este cunoscut şi utilizat de peste 5000 de ani. Frunzele de ceai-verde au un conţinut ridicat de: acizi polifenolici (acid cafeic şi clorogenic), taninuri galice, catehice şi mixte, polifenoli cu structură tropolonică, flavonoide şi proantocianidoli, substanţe bioactive care neutralizează radicalii liberi de oxigen (superoxid, peroxil, hidroxil şi peroxinitrit), inhibă peroxidarea lipidelor, reduce stresul oxidativ, prezentând acţiune antimutagenă şi antitumorală.

GOJI (Lycium barbarum)
Goji este un arbust originar din munţii Himalaya utilizat în medicina tradiţională chineză de aproximativ 2000 de ani. În compoziţia plantei au fost identificate următoarele substanţe bioactive: vitamine (A, C şi E), carotenoide şi polizaharide. Luteina şi zeaxantina se acumulează la nivelul maculei (zona centrală a retinei care mediază vederea centrală), ajutând la prevenirea bolilor degenerative oculare. Cercetări recente au arătat că fructele de goji împiedică peroxidarea LDL-colesterolului şi neutralizează eficient radicalii de superoxid şi peroxil, crescând totodată şi nivelurile enzimelor: superoxidismutaza (SOD), catalaza şi glutation peroxidaza.